15.08.2017 Tiedotteet

Purjelentopäivä tarjoaa mahdollisuuden tutustua ympäristöystävälliseen lentämiseen luonnon ehdoilla

Eri puolella Suomea toimivat ilmailukerhot järjestävät lauantaina 19.8. Purjelentopäivä-tapahtuman, jolloin lajista kiinnostuneet voivat kokeilla purjelentoa. Tapahtumat ovat osa Pohjoismaista Purjelentopäivää.

Mukana on peräti 17 ilmailuyhdistystä eri puolilta Suomea. Purjelentoon pääsee tutustumaan Kymissä, Piikajärvellä, Rautavaaralla, Räyskälässä, Sodankylässä, Vesivehmaalla, Pieksämäellä, Imatralla, Hyvinkäällä, Vaasassa, Savonlinnassa, Turussa, Varkaudessa, Kiteellä, Nummelassa ja Pudasjärvellä.

Moni kerho järjestää purjelennon lisäksi paljon muutakin ilmailuohjelmaa, kuten lentokaluston esittelyä ja lennokkinäytöksiä.

Lisätietoa kustakin tapahtumasta, löytyy järjestävien kerhojen omilta verkkosivuilta. Tapahtumiin on vapaa pääsy.

Korkeutta kerätään nousevissa ilmavirroissa ilman moottoria

Purjelento on hauskaa, edullista ja ympäristöystävällistä lentämistä luonnon ehdoilla. Polttoainetta kuluu ainoastaan lennon alussa, kun moottorilentokone tai vintturi hinaa purjelentokoneen taivaalle. Hinauksen jälkeen lentäjä kerää lisää korkeutta lentämällä ympyrää nousevassa ilmavirtauksessa eli termiikissä. Nostojen merkkinä kesätaivas täyttyy kumpupilvistä. Sään lukeminen onkin tärkeä osa harrastusta.

Turvallisen lentämisen perustaidot opetellaan kurssilla. Kun lentolupakirja suoritettu ja taidot karttuneet, matkalennoilla kierretyt reitit kasvavat satojen kilometrien mittaisiksi ja keskinopeus toiselle sadalle.  Useilla purjekoneilla voi myös lentää taitolentoa, jolloin pääsee kokeilemaan, miltä tuntuvat silmukat ja pystykäännöksien G-voimat.

Purjelentoa harrastaakseen ei tarvitse ostaa omaa purjekonetta. Ilmailukerhot tarjoavat jäsentensä käyttöön monipuolista kalustoa ja koulutusta.

Lupakirjan saaminen edellyttää minimissään 43 teoriatuntia, 50 lentoa ja 15 lentotuntia ja sen suorittaminen maksaa noin 2 000–3 000 euroa.

Suomen Ilmailuliitto ja tapahtumaan osallistuvat kerhot toivottavat kaikki ilmailuharrastuksesta kiinnostuneet tervetulleiksi. Lähimmän kerhon tiedot löydät Ilmailuliiton verkkosivuilta.