20.06.2017 Uutiset

Tarkennuksia 8,33 kHz radioasiaan

Viestinävirasto julkaisi tiedotteen radioasiasta. Liikenteen turvallisuusvirasto on hakenut 10 vuoden siirtymäaikaa 8,33 kHz:n kanavavälimuutoksen toteuttamiseksi Suomessa. Siirtymäaikana voi käyttää 25 kHz:n kanavavälillä toimivia radiolaitteita, jos Euroopan komissio hyväksyy hakemuksen.

 Viestintäviraston tiedote

Lisätietoja asiassa antavat ennen juhannusta ja 10.7.2017 jälkeen radioverkkoasiantuntija Mikko Saari, p 0295 390 460 ja erityisasiantuntija Petteri Jokela  p. 0295 390 472,  etunimi.sukunimi(at)viestintavirasto.fi

Suomen Ilmailuliitto selvitti kentän laidalla esiin noussutta kysymystä 25 kHz-laitteiden vikatapauksista ja laitteiden vaihdosta. Viestintäviraston radioverkkoasiantuntija Mikko Saari vastasi, että vikaantunutta radiota vaihdettaessa samanlaiseen vaihtolaitteeseen (sama osanumero) ei ole kyse radio-upgradesta.  Vikaantunut radio voidaan siis korvata toisella samanlaisella, kunhan radion malli ei muutu. Kyse on tällöin normaalista laitevaihdosta, jossa vikaantunut laite irrotetaan lähetettäväksi korjauskiertoon ja kunnossa oleva vaihtolaite asennetaan tilalle. Tällaista normaalia huoltotoimintaa ei ole kielletty. Tämä koskee kaikkia radioita (lennonjohdot, ilma-alukset ja käsikapulat).
Jos radiolaite vaihdetaan toisenlaiseen, eli tehdään ilma-alukseen muutostyö, täytyy asennettavan radion olla 8,33 kHz yhteensopiva.

Uutista on korjattu 24.6.2017 klo 15:14.