03.04.2017 Uutiset

Kolme Saab Gripen -hävittäjää saapuu päälentonäytökseen

 

Saab on vahvistanut kolmen Ruotsin ilmavoimien Gripen-hävittäjän saapumisen Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Ilmailuliiton päälentonäytökseen Seinäjoella 10.–11.6.2017.

Lentonäytöksessä esiintyvät koneet ovat MS20-versioon päivitettyjä Gripen C -hävittäjiä Norbottenin F21-lennostosta Luulajasta.

– Me haluamme osallistua Suomen upean ilmailuhistorian juhlistamiseen. Nähdäänkö Gripenin myötä taivaalla myös Suomen ilmailun tulevaisuutta? Siitä Suomi aikanaan päättää erittäin ammattitaitoisesti järjestetyn HX-hankkeen myötä, Anders toteaa.

Gripen on ollut operatiivisessa käytössä vuodesta 1997. Järjestelmää päivitetään jatkuvasti uusimmalla teknologialla ja suorituskyvyllä vastatakseen muuttuviin operatiivisiin tarpeisiin. Uusimmat, Ruotsin ja Brasilian tilaamat Gripen E -hävittäjät ovat seuraavaa hävittäjäsukupolvea ja niiden toimitukset asiakkaille alkavat vuonna 2019. Seuraavan sukupolven Gripen E on tarjolla myös Suomen nykyisen Hornet-hävittäjän korvaajaksi. Gripen C on operatiivisessa käytössä Ruotsissa, Etelä-Afrikassa, Tšekin tasavallassa, Unkarissa ja Thaimaassa. Lisäksi The Empire Test Pilot School Iso-Britanniassa käyttää Gripeniä hävittäjälentäjien testilentäjäkoulutuksessa.

Gripen kehitettiin alun perin Ruotsin tarpeisiin, torjumaan ja lyömään potentiaalisena uhkana pidettyjen maiden hävittäjiä. Monipuolinen hävittäjä kykenee täyttämään laajan skaalan tehtäviä ilman maassa suoritettavien muutoksien tarvetta. Gripen on varustettu nykyaikaisilla sensoreilla, avioniikalla ja elektronisilla järjestelmillä. Se on tällä hetkellä ainoa hävittäjä maailmassa, jonka suorituskykyyn lukeutuu pitkän kantaman Meteor-ilmataisteluohjus. Gripen on kehitetty maantietukikohtakäyttöön, joihin on mahdollista laskeutua, tehdä polttoaine- ja ammustäydennyksiä sekä lentoonlähtöjä vaativimmissakin olosuhteissa alle kymmenessä minuutissa, ilman kiinteää huoltoinfrastruktuuria ja pelkästään varusmiesmekaanikoiden voimin.

Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös Seinäjoki International Airshow 10.–11.6. on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Tavoitteena on saada Seinäjoelle 10 000 ilmailun ystävää tutustumaan ilmailun historiaan, nykypäivään ja tulevaisuuteen. Ohjelmassa on sotilas- ja siviilikoneista muodostuva lentonäytös, sekä laaja ilmailuaiheinen maanäyttely.

Lentonäytöksen esiintyjistä ja muusta päivittyvästä ohjelmasta tiedotetaan tapahtuman verkkosivuilla sekä tapahtuman Facebook-sivuilla.