lukeaksesi lehdessä julkaistut artikkelit
Kirjaudu jäsentunnuksilla
25.01.2017 Uutiset

Erkki Heinonen sijoittui 10 parhaan joukkoon Purjelennon MM-kilpailuissa

Purjelennon MM-kilpailut saatiin päätökseen 21. tammikuuta Australian Benallassa. Kaksi viikkoa kestäneissä kisoissa suomalaiset nousivat hyville sijoille: Erkki Heinonen sijoittui kymmenenneksi 18 metrin luokassa ja Hannu Halonen ylsi 13. sijalle 15 metrin luokassa. Mitalit veivät hallitsevat purjelentomaat Iso-Britannia, Saksa, Ranska ja Puola.

Sää lämmintä ja aurinkoista, mutta huonoa purjelentokisojen kannalta

Kilpailut kärsivät koko kisan ajan huonosta purjelentosäästä. Vaikka sää olikin suurimmaksi osaksi kaunista kesäsäätä, nostot jäivät heikoiksi, jopa suomalaisittain verrattuna. Huonosta säästä antaa jotain kuvaa sekin, että kisapäiviä tuli yhteensä vain 7 kpl 13 mahdollisesta, mikä on Australiassa erittäin harvinaista.

Erkki Heinonen kommentoi kisajärjestelyjen sujuneen kuitenkin loistavasti, ja sanoi, että kisa olisi ollut yksi hienoimmista kisoista, joissa hän on ollut, jos vain sää olisi ollut suosiollisempi. Heinonen jatkoi vielä, ettei ole nähnyt näin pitkäkestoista huonoa säätä Australiassa koko uransa aikana.

Kekolentämistä sinisen taivaan alla

Suurin osa kilpailupäivistä lennettiin sinisen taivaan alla niin sanotussa kuivassa kelissä. Jos taivaalla ei ole pilviä, kumpupilven sijaan noston merkkinä on siinä kaartava kilpailukone, jonka luokse muut hakeutuvat. Näin taivaalle syntyy isoja koneryhmiä. Samassa nostossa voi olla kymmeniä koneita, mikä on iso turvallisuusriski.

Kisoissa tapahtui kaksi valitettavaa onnettomuutta

Torstaina 12.1. kaksi konetta hipaisi toisiaan ilmassa. Molemmat laskeutuivat turvallisesti läheiselle yksityiselle lentokentälle. Koneet saivat vain vähäisiä vaurioita ja jatkoivat kisassa seuraavana kilpailupäivänä. Mutta kisaa ei päästy jatkamaan ilman lisäonnettomuuksia, sillä jo seuraavana kilpailupäivänä saksalainen ja australialainen törmäsivät toisiinsa ilmassa. Törmäyksen molemmat osapuolet pelastautuivat laskuvarjolla. Pilotit selvisivät lievin vammoin, mutta eivät jatkaneet enää kisassa. Loppukisa jatkui ilman lisäonnettomuuksia.

Kisan 15 m luokan voittaja ja moninkertainen maailmanmestari puolalainen Sebastian Kawa otti puheeksi myös purjelentokisojen yhden ikävän piirteen ja se on toisten peesaaminen. Eli silloin käytetään toisen kilpailijan reitti- ja nostovalintoja hyväksi ja viimeisellä hetkellä otetaan loppukiri ja mennään seuratun pilotin ohitse.

Porukassa löytää nostoja paremmin kuin yksin, mutta esim. suomalaiset tekevät mieluummin oman suorituksen kuin lähtevät seuraamaan muita. Noin yleensä suomalaiset olivat pääosin tyytyväisiä omiin suorituksiin, mutta valitettavasti jäivät silti kärjen keskinopeuksista. Ja erothan ovat pieniä, jo 6 km/h erolla päivätuloksissa voi pudota 10 sijaa.

Mitalit hallitseville purjelentomaille

Kisoissa oli myös mukana uusimmat purjekonetekniikan edustajat, Avoimessa luokassa EB29R, jolla Saksan Michael Sommer tuli toiselle sijalle, 18 m luokassa Ventus 3T, jolla Mario Kiessling oli niin ikään toisella sijalla. JS3 Rapturet herättivät myös kiinnostusta, mutta Etelä-Afrikan edustajat Jonkersin veljekset eivät loppujen lopuksi sijoittuneet joulukuussa ensilentonsa lentäneillä koneillaan mitalisijoille.

Purjelentokisoissa yleensä pärjäävät Puola, Saksa, Ranska sekä Iso-Britannia ja niin nytkin mitalit menivät Avoimessa luokassa Iso-Britannian Russel Cheethamille ja Andrew Davisille, 18m luokan voiton vei Ranskan Killian Walbrou ja kolmanneksi sijoittui Mike Young.

15 metrin luokka oli puolalaisten hallinnassa Sebastian Kawan voittaessa ja Lukasz Grabowskin ollessa kolmantena. Heidän väliinsä toiselle sijalle sijoittui japanilainen Makoto Ichikawa.

Tulokset