Riippuliidon välineet

Itsestäänselvin riippuliidon välineistä on lentoväline itse, riippuliidin, tai vain siipi, kuten sitä usein kutsutaan. Kuvassa nykyaikainen kaksikankainen kilpatason siipi, jossa siiven tukirakenteet ovat kankaiden siiven kangaskerrosten välissä. Tämä vähentää siiven ilmanvastusta ja parantaa näin sen suorituskykyä. Nykyaikainen suorituskykyinen siipi painaa noin 35 kg, ja sen liukuluku on noin 1:15. Tämä tarkoittaa sitä, että tyynessä ilmassa liitimellä on mahdollista lentää sadan metrin korkeudesta 1.5 kilometrin päähän.

 

 

Aloittelijan siipi on suunniteltu siiven stabiilisuutta ja hidaslento-ominaisuuksia painottaen. Rakenteeltaan siipi on yksikankainen, ja kuten kuvastakin näkyy, siiven putkirakenteet ovat selvästi näkyvillä. Aloittelijan siipi painaa noin 25 kg ja sen liukuluku on luokkaa 1:7.

 

 

 

Siiven lisäksi tarvitaan makuupussimaiset valjaat, joiden avulla lentäjä ripustautuu siiven alle. Lennon aikana lentäjä makaa vaakasuorassa asennossa siiven alla. Lennon aikana pussi suljetaan, joten valjaissa tarkenee talvellakin. Kuvassa jalat on otettu pussista pois ja lentäjä valmistautuu laskeutumiseen.

Valjaisiin on pakattu pelastusvarjo, jota voidaan käyttää äärimmäisessä hätätilanteessa, esimerkiksi liitimen rikkoutuessa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Riippuliidossa oleellisin mittari on variometri/korkeusmittari. Variometri kertoo nouseeko vai laskeeko liidin, ja korkeusmittari näyttää lentokorkeuden. Mittarin toiminta perustuu ilmanpaineeseen. Kuvassa näkyy myös matkalennoilla käytettävä kartta sekä turvavälineeksi luettava puukko.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lisäksi toisinaan tarvitaan ilmailuradiota ja GPS-paikannin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Luonnollisesti kaikkien näiden varusteiden kuljettamiseen tarvitaan jonkinlaista ajoneuvoa, oheisessa kuvassa esitelty varsinainen tilaihme. Tosin osa riippuliitäjistä suosii isompia pakettiautoja...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mitä tämä kaikki sitten maksaa? Aloittelijatason siipeä ei kenenkään kannata ostaa itselleen, sellainen on useimmilla kerhoilla tarjota. Harrastajatason siivet maksavat uutena noin 3000 - 5000 €, kilpatason siivet 5000 - 7000 €. Valjaat pelastusvarjoineen maksavat noin 500 - 1000 €. Lisäksi korkeusmittarit ovat 200 eurosta ylöspäin, ja ilmailuradioita saa noin 300 eurosta ylöspäin.

Kannattaa huomioida että käytettyjä välinepakettaja saa verrattain huokeasti pidemmälle ehtineiltä harrastajilta. Esimerkiksi valjaat ja liitimen saattaa saada omakseen jo 2000 eurosta alkaen. Lisäksi kannattaa huomioida että riippuliito on kaikenkaikkiaan yksi halvimpia lajeja ilmailun saralla.

powered by eMedia