Takaisin pääsivulle                           Tehtävä                         Tulokset                        Pulinajaksolle

II KILPAILUVIIKKO 

Suomalaisella oleva seurantalaite (klikkaa tästä)                                                Blogi (klikkaa tästä)


2.8.2009. PY,

Lopuksi: Summasummarum:

Annoimpa ajatusten hieman lasehtia. (pari viikkoa on oltu kotona)

Oli jälleen sopuisa - jopa harmiton reissu - selvä se. Kaikki terveinä kotona. Ei niin itsestään selvää. 

 

Ilmeisesti perusasiat ovat kunnossa ja koetellut  yksinkertaiset ( aktiivisti yksinkertaistetut) rutiinit toimivat - " the simple the best "

 

Ei ollut tunnetta, mitä me täällä tehdään, täällä ovat kilpailut menossa. 

 

On helppo ruveta jälkikäteen veivaamaan, että tuossa kohtaa toinen ratkaisu, niin sitten ja niin päin pois.... turhaa hommaa..ei se niin mene.  Marginaalit ovat kymmenen sakissa  pienet. Tälläiset spekulaatiot sopivat huonommille sijoille tyytyville.

 

Vakaa käsitys on, että viimekädessä tällä tasolla ratkaisevat päätökset tehdään ilmassa - suorituksen aikana - periaatteella:  "musta vaan tuntui" - siis, vaistonvaraisesti.  Vasta aika näyttää menikö kulloinkin oikein. Aikaa nk. pähkimiseen ja järkeilyyn ei ole, faktat eivät ole kenenkään tiedossa - siis ei kenenkään - ja toisaalta joukossa ei ole selvänäkijöitä. Eli vaistot on vaan saatava pysymään hereillä ja valppaina.

 

Uskoisin, että syksyn palautetilaisuudesta tulee mielenkiintoinen (vierastan sanaa kritiikkipalaveri). Edessä on MM-2010 Szeged Unkari ja sinne pitäisi koota jotain viemisiä tältä reissulta.

 

Lentotaito, tekniikka, on varmasti riittävä - ei epäilystäkään- sitäpaitsi ei sitä korjata yhdessä talvessa. Mutta mitä voisi talvessa saada aikaan, ajatellen ensi kesää ja MM kilpailuja:

 

Kuntopohjaa voi aina parantaa ja sitten....rentotusharjoituksia, joilla voi kehittää  stressitilanteiden hallintaa; eiköhän tästä hyvä keskustelu saada jatkumaan. Minulla on tunne, että "insinööritkin" ymmärtävät ihmisen olevan kaikkea muuta kuin kone ;-)  ;-)  Semmoisia ajatuksia...palautetilaisuuteen pohdittavaksi. Pitkä hiihtolenkkikin on tosiassa hyvää menttaaliharjoitusta - ajatukset tasaantuvat, kun suoritus menee yli tunnin, väkisinkin.

 

Syksyn hakusanat: visual imagination, mental training...... 

 

Kiitokset kaikille Pekka.

 

Lauantai 11.7. Päätöspäivä.

Py. 6.00. Oli leppoisat juhlat illalla.

Mitäpä sitä muutakaan, koska suurimalla osalla alkaa pitkä kotimatka heti palkintojen jaon jälkeen klo 12.

Kuvat palkintojen jaosta ja loppuyhteenvedon kirjoittelen, kun olemme päässeet turvallisesti kotiin; kuka Räyskälään, Nummelaan, Tuusulaan, Imatralle, Lontooseen jopa Australiaan (Ekin avustaja).

Tässä vaiheessa koko joukkue toivottaa:

Menestystä ja onnea !

vakion ja kerholuokan EM-kilpailuihin Pociunaihin Liettuaan  

(27.7-8.8.) eli laittakaa siellä paremmaksi.

Rima on nyt aika korkealla.

Perjantai 10.7. Kymmenes kilpailupäivä - haavetta vaan.

Py.13.10. Eipä tullut päivää. Sade piiskaa kattoa. Briefing oli tunti sitten. Kilpailunjohtaja selitteli eilistä. Kertoi, ettei yksikään meteorologi ollut osannut varoittaa Trencikin pohjoispuolisista sateista. Niinhän se oli. Oikeastaan joukkueen tehtävä onkin seurata toteutuuko ennuste vai ei ja reakoida muutoksiin. Hyvänä päivänä noin lyhyeille tehtäville olisikin lähdetty vasta klo 14. paikeilla.

No näitä asioita pohditaan syksyn kritiikipalevereissa, jotka tietenkin pidetään joukkueen pilottien kesken ja luottamuksellisessa hengessä.

 

Nyt on aika juhlia Ekin pistesijaa. Hieno saavutus vakiinnuttaa itsensä 18m:n luokan huipulle.

Eikä toki sovi unohtaa historiaan jäävinä tosiasioina:

1. Harrin päivävoittoa

2. Ekin päivävoittoa.

3. Tapsan kolmatta sijaa päiväsijoituksena.

 

(En koe syytä muuttaa Kööpenhaminaan ja hakea Ruotsin kansalaisuutta). 

 

Py.6.00. Harmittaa Ekin puolesta. Oli se niin hilkulla. Kahden kilpailuviikon puurtaminen ja lopulta kiinni 17 minuutista. Toki pistesija - ei ole vielä taskussa, tämä päivä ?- olisi sekin hieno saavutus, mutta täällä Ekin tavoitteena on parantaa Lussen tulostaan mitalilla.

Oikeastaan aika huvittava tilanne, kun purettiin eilistä päivää kahden kesken illalla. 

Eki kysyi minulta, että haukutko sä nyt :-). No ei tulisi mieleen. Ei kuulu rooliin ja toisaalta tiedän tasan tarkkaan kuinka hankala on joskus sovittaa itsensä oikeaan asemaan lähtölinjalle, vaikka kuinka haluaisi, ainakin tuulisella säällä.

Sitäpaitsi asialla on toinenkin puolensa. Sitä kysyy itseltään ja sitten kilpailijoilta, tuliko " möhlittyä" eli arvioitua tai ilmaistua omat käsityksensä sään kehityksestä riittävän selkeästi, ettei sorru jälkiviisauteen. Näissä hommissa ei sovi ruveta "besserwisseriksi". Pikkusaunajutut" eivät sovi tänne. Faktat ja illuusiot eivät saa mennä sekaisin.

Väärinkäsitysten välttämiseksi todettakoon, ettei taktiikkana ollut eilen erityisesti viivytellä starttia. Briefingissä ennustettiin sään pysyvän hyvänä kilpailualueella. Säälapussa oli kuitenkin piirrettynä voimakasta ylikehitystä. 3:ssa kilometrissä oli inversio, jonka ei ennustettu puhkevan. Tulkitsimme sen aiheuttava lauttaantumisriskiä. XC- skies piirsi reitin pohjoispuolellle vuoristoon 8/8 pilveä klo 15.00 lc. Olimme siis varuillamme. Tutkassa näkyi klo 12.30 kuuroutumista lähellä 18m:n ja 15m:n luokkien pohjoista käännepistettä Tsekin rajan tuntumassa. Harri ja Tapsa lähtivät, kun tutkatieto oli olemassa eli 12.40. Ilmasta kehitystä ei voinut nähdä kunnolla. Ilmeisesti vuoret peittävät sen verran näkyvyyttä pohjoiseen

Eki oli hyvässä asemassa klo 12.50 puolalaisen Karlovin (PL) lähtiessä. Aikaa kului, kun he hakeutuivat Willen kanssa samaan pisteeseen lähtölinjalle. Lähtivät klo 13.17. Eki ja Wille kirjoittavat pulinajaksolle tarkemmin omia näkemyksiään.  

Torstai 9.7. Yhdeksäs kilpailupäivä

Py.5.00 lc. Piti laittaa LÄMMÖT päälle. Ulkolämpö 13 astetta. Aika erikoista. 

Taivaalla seilaa vielä pilvilauttoja. Ei tämä sääikkuna iso ole, mutta eiköhän ne saa sovitettua tehtävää. Vuorille ennuste näyttää tukkoista ja kuuroilevaa.

Eilisen päivä "huuli". Joukkueen meteorologi (siis se joka on esiintynyt TV:ssäkin) kysyi eilen illalla vakavana, että "mitäs te POVARIT nyt sanotte säästä"...... (hävittyään vedon tuleeko sadetta vai ei).

Holgerin (Karow) eilen iltaiset jutut jäivät pyörimään mieleen. Meille on yleensä mahtunut yksi mantra ei enempää- milloin se on kimppalentämisen autuus, milloin jotain muuta.

Kyllä se kuitenkin taitaa olla niin, että ei muita apinoimalla mitään tule. Kunkin on kehitettävä omiin vahvuuksiin ja heikkouksiin sopivat menetelmät ja tyyli; onko se sitten kimppa, "open" kimppa (avointa tiedonvaihtoa) tmv.- niistä paloista, jotka on käytettävissä, sekä joukkueena että yksilönä.

Nämä "home-reise"moottorit ovat sitten oma juttunsa - tulevat ylös milloin tulevat...millä päällä ovat.

Keskiviikko 8.7. Yhdeksäs kilpailupäivä (tai sitten ei)

PY.klo 20.00. Kilpailupäivä peruttiin klo 13.30. 

Itävallan puolelta levisi vahvaa keskipilveä, joka tappoi kaiken noston.

Istuttiin äsken miellyttävä kahvihetki Touruloiden katoksessa Jussin (13v) tämänpäiväisen ja Tapsan (?v) huomisten synttäreiden kunniaksi.

Holger Karow (kaksinkertainen maailmanmestari) heitteli kakkupala suupielessä kiinnostavaa tarinaa menttaaliharjoittelun tärkeydestä. Hän on tälläkin hetkellä neljäntenä avoimessa luokassa eli taustaa on.

Holger oli lentänyt tänä keväänä vain 3 lentoa ennen tätä kilpailua, lentää aina yksin, tekee omia ratkaisuja, laittaa radion kiinni jotta ei häiritä, mutta käyttää paljon aikaa menttaaliharjoiteluun mm:ssa löytääkseen rennon otteen tilanteeseen kuin tilanteeseen....

Pakkasparlamenttiainesta... sitäpaitsi hauska..."how to become a champion without training"...

Py. klo 5.00.

Kova tuuli herätti.

Syksyisen näköistä. Rintama on ilmeisesti mennyt yli ja nyt sitten ihmetellään oliko se aikataulussa.

Jos oli niin, iltapäivällä lennetään. Jos oli hidastunut niin sitten kävi vähän huono tuuri.

Saattoi olla niin, että eilen oli kisan paras kelipäivä.

(FAI. Sporting Code Annex A:

The rest day is at the best day

and the next day is rainy


 

Tiistai 7.7. Lepopäivä 

PY. klo 6.30. lc. 

En tiedä olisimmeko me oikeasti tarvinneet lepopäivää. Säännöt sitä edellyttävät. Kyllä kilpailun johto teki oikein jättämällä muutaman mahdollisen kilpailupäivän jäljelle. Näin kilpailua ei ratkaista lepopäivällä.

Organisaatio kuitenkin varmasti tarvitsee hengähdystaukoa.

Olen kirjoitellut - hehkuttanut - yleisölle, miten jännittävä kilpailu on menossa. Oikeasti ei täällä jännitetä.

Päivärutiinit sujuvat itseään toistaen. Itse keskityn aktiivisti olemaan häiritsemättä kilpailijoita - se muuten kuluttaa energiaa- yhtään "johtamiskohtausta" ei ole tullut. Mitä nyt tänään aion puuttua Tapsan "mikrofooniongelmaan"....:-) siis ihan oikeasti....ainakin pikkuisen.

Mutta kyllä purjelentokilpailussa on jännittäviäkin elementtejä.

Tilanne ennen lähtölinjan aukeamista on oikeasti jännittävä. Kaikki tärisee. 

Keot pyörivät taivaalla. Kukaan ei oikeasti tiedä mikä olisi oikea hetki lähteä - ainakaan minä en tiedä. Täällä se on ollut erityisen hankalaa, koska sää on vaihdellut järkyttävän nopeasti. Ukkospilvi saattaa kehittyä "tyhjästä" muutamassa minuutissa ja taas hävitä puolessa tunnissa ! Oleellista tuntuu olevan, ettei tehdä isoa "kuningasmokaa" eli hermo pitää ja lento sujuu mahdollisiman hyvin ilman pienintäkään riskonottoa. Tulosluettelo puhuu tämän puolesta. 

Erikoista on sekin, että viime viikolla vuoristo toimi, mutta parina viime päivänä se ei ole toiminut. Eilenkin paras keli oli tasangolla, vaikka ennuste lupasi vuorille kuuropilviä. Jo 1000m:n harjaneet olivat ongelma.

Näin se menee.

Maanantai 6.7. Kahdeksas kilpailupäivä

Py. 18.30. Lähtöhetki ei sittenkään- onneksi- ratkaissut tätä päivää. Sade alkoi klo 17.30. Tällä hetkellä sataa tasaisen rankasti. Yöksi on ennustettu ukkosia. Kaikki  ehtivät ajoissa kotiin. Kyse oli siitä kenenkä seurassa kukin onnistui lentämään ja miten reitinvalinta onnistui. Ekin osalta ei voi muuta todeta kuin, että hyvin hermo pitää.

Tasaista menoa. Keskiviikko, torstai ja perjantai tulevat olemaan jännityksen täyteisiä. Sään on ennustettu viilenevän huomattavasti. Huomenna siis lepäillään.

PY.14.00.

Ukkosrintama lähestyy nopeasti länsi-luoteesta. Ensimmäiset isot kuurot Itävallan puolella. Nitrassa tällä hetkellä vielä täysin aurinkoista. Altocumulusta ja Cirrusta läntisellä taivaalla melko runsaasti.

Kyse on tänään taas "kissa-hiirileikistä";  kuka uskaltaa riskeerata myöhäisemmällä tai aikaisella lähdöllä.

Pitkälle kyse on tuntumasta. Meteorologit ovat oman käsityksensä ilmaisseet. Meistä nyt tuntui , että aikaisin vaan liikkeele, jos keli oli hyvää. Ilta kertoo kuka "arvasi" oikein.


 PY. klo 5.00 lc. Täysin kirkas aamu. Ensimmäinen laatuaan näissä kilpailuissa. Tosin kosteutta riittää.

Lue lisää blogista>>>>

Edellisille sivuille (kilpailuviikko I)>>>>

 

 
powered by eMedia