Etusivu I Lajit I Purjelento I Maajoukkue I Joukkue vierumäellä 2005

Maajoukkue Vierumäen urheiluopistolla


Herää varmasti kysymys, mitä joukko purjelentäjiä tekee urheiluopistolla? Kaikki juontaa juurensa ilmailuliiton valmennusprojektiin ja palavaan haluun nostaa suomen purjelennon tasoa. On tultu siihen tulokseen, ettei riitä, että lentää 100 tuntia vuodessa ja se on sitten harjoittelut siinä. Fyysisen kunnon ja henkisten ominaisuuksien pohtiminen on todettu aiheelliseksi, toisekseen se on päätetty tehdä porukalla, ei kaikkien kannata yrittää keksiä samaa ruutia yksikseen.

 

Vierumäen viikonlopun tarkoituksena oli testata fyysinen kunto ja sopia maajoukkueen yhteisestä toiminnasta jatkossa. Tässä yhteydessä maajoukkueella ei tarkoiteta pelkästään seuraavana vuonna edustamaan lähtevää ryhmää, vaan suurempaa valmennusrinkiä. Paikalla olikin pilottien lisäksi joukkueen johtajia, valmennusasioihin keskittyneitä miehiä ja joku soluttautunut avustajakin.


Paikalle saavuttiin kymmenen pintaan aamulla. Käytännön järjestelyistä vastannut Jukka Salokannel ohjasi porukan heti säälimättä testiaseman suuntaan. Verkkarit jalkaan ja menoksi. Pituus ja paino varmistettiin ja täytettiin kaavakkeisiin olennainen informaatio testiä varten. Ilmassa oli huomattavasti ironiaa, kun tämä hurja joukko valmistautui koitokseen ja luvassa oli yllätyksiä suuntaan jos toiseen. Ensimmäisenä liikkuvuus, tai liikkumattomuus, kuten allekirjoittaneen kohdalla selvisi.

Testattiin olkapäät, lonkankoukistajat ja kyljet. Seuraavaksi mitattiin rasvaprosentti. Testaaja nipisteli pihdeillään nahkaa useammastakin kohdasta ja joidenkin laskutoimitusten ja taulukoiden avulla päätyi tulokseen 13. Miehillä hyvä tulos on kuulemma alle 18, naisilla raja on korkeampi. Eli jotain positiivistakin päivään. Sitten kuntopyörän selkään, paitaa pois ja antureita kiinni. Testi oli peruskuntoa mittaava 12 minuutin koe. Tarkoituksena ei ollut löytää maksimisykkeitä tai hetkellisiä huippuja vaan testata kestävyyttä ja hapenottokykyä. Testaaja sääteli pyörän vastuksia polkijan sykkeen mukaan ja yritti löytää oikeat tasot jokaiselle testattavalle henkilökohtaisesti. Testin jälkeen ei tullutkaan tuloksia välittömästi, vaan ne lähtivät analysoitaviksi ja jäimme odottamaan jännittyneinä, tai ei siis odottamaan, vaan punnertamaan, oli lihaskuntotestin aika. Sitten punnerrettiin, tehtiin vatsalihaksia ja kyykkyjä, kutakin 30 sekuntia ja niin paljon kun vain suinkin ehti. Tästä osiosta oli aika selkeä kuva mitä odottaa ja tulokset täsmäsivät ennakko-odotuksiin melko hyvin. 

 

Seuraavaksi oli vuorossa suihku ja sitten syömään. Tarjolla ei ollut ihan totuttu menu. Rasvaiset pihvit ja virvoitusjuomat jäivät vain haaveeksi, kun tarjottimille iskettiin kunnon hernesoppaa ja maitoa. Pakko myöntää, että tuollainen ”kunnon ruoka” tekee ihan hyvää. Sitten lähdettiin luokan puolelle kuulemaan tuomiota, eli testituloksia. Ei siinä paljoa hymyilyttänyt, kun paperit käteen sain. Hapenottokyky ja peruskuntoindeksi olivat aivan pohjalukemissa ja jo aiemmin mainittu liikkuvuus oli 60 vuotta vanhemman tasolla. Lihaskunto ja paino olivat kyllä kohdallaan, mutta kun se ei vaan riitä. Pitkät päivät taivaalla vaativat nimenomaan peruskuntoa ja hapenottoa. Ilma on ohuempaa ja viiden tunnin jälkeen pitäisi pystyä tekemään fiksuja ratkaisuja. Onneksi oma tilanteeni ei ollut ihan koko totuus, toiset polkivat mittarit tappiin ja olivat erittäin hyvässä kunnossa, toiset taas sitten vähemmän hyvässä. Yhteenveto oli, että nyt on aika ottaa lusikka kauniiseen käteen ja ryhtyä hommiin. Keväällä on uudet testit ja parempaa on luvassa. Se on talvikauden selkeä tavoite, tänä talvena ei pelkkä kevään odottelu riitä.

 

Loppu viikonloppu meni sitten maajoukkueen toimintaa suunnitellessa. Tehtiin ryhmätöitä organisoitumisesta, valmentautumisesta, leireistä ja niin edelleen, Tämän tarkoituksena oli saada mahdollisimman laajalta alalta mielipiteitä ja näkemyksiä. Mielipide-erojakin tietenkin esiintyi, mutta kaikki olivat siitä yhtä mieltä, että kun porukalla ruvetaan hommiin niin tulosta saadaan. Projektille saatiin myös yksi konkreettinen tavoite, Ruotsin ohi IGC-rankingissä!!

Aku Jaakkola

 

 


 

powered by eMedia