CANOPY PILOTING

 

Canopy Piloting on vauhdikas ja yleisöystävällinen kilpailulaji laskuvarjourheilussa, joka on hyväksytty FAI:ssa omaksi lajikseen vasta 2000-luvulla. Siinä liidetään varjon varassa lähellä maanpintaa tavoitteena tehdä eri suorituksia riippuen siitä, mikä osalaji milloinkin on kyseessä.

Kilpailussa on normaalisti kolme eri osalajia, nopeus, pituus ja aluetarkkuus.

Nopeudessa tavoitteena on lentää kaartuva rata läpi mahdollisimman nopeasti. Samaan aikaan on pysyttävä radan rajojen sisällä, ja hyppääjän jonkun osan on oltava koko ajan alle puolentoista metrin korkeudella maanpinnasta.

Pituudessa lennetään ensin 1,50 metrin korkuisen lähtöportin läpi, minkä jälkeen yritetään liitää mahdollisimman pitkälle ennen ensimmäistä maakosketusta. Tällä hetkellä parhaat hyppääjät pystyvät liitämään noin 200 metriä.

Aluetarkkuudessa lennetään myös 1,50 metrin lähtöportista, joka sijaitsee vesialueella. Sen jälkeen saa lisäpisteitä jokaisesta vesialueportista, jonka kohdalla hyppääjän jalka viistää veden pintaa. Hyppy lopetetaan laskeutumalla maalle, jossa radalle on merkitty alueita, joihin laskeutumisesta saa eri pistemääriä. Pisteitä saa siltä alueelta, jota koskettaa ensimmäisen kerran, mutta ellei saa pysäytettyä laskeutumistaan määrätyn alueen sisälle, vaan liukuu liian pitkälle, saa virhepisteitä.

Epävirallisesti kilpaillaan myös freestylessä. Siinä on tarkoitus tehdä erilaisia liikkeitä varjon varassa maan tai veden pinnassa liidettäessä. Liikkeiden vaikeus ja suorituksen puhtaus arvostellaan pistein.

powered by eMedia